Co to jest GMP +
Jak może pomóc twojej organizacji
Na wielu rynkach trudno się obejść bez zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa pasz dla zwierząt podczas produkcji i dystrybucji. System standardów GMP + FSA (Feed Safety Assurance) zajmuje się tą kwestią. Program GMP + to kompleksowy moduł zapewniający bezpieczeństwo pasz we wszystkich ogniwach łańcucha paszowego.System GMP+ FC scheme włączył zasady HACCP i jest oparty na standardach ISO 22000. Certyfikację GMP + polecamy wszystkim firmom, które chcą odnieść sukces na rynku pasz dla zwierząt.
- GMP+ B1 - Produkcja, handel i usługi w sektorze pasz.
- GMP+ B2 - Produkcja składników pasz.
- GMP+ B3 - Handel i przechowywanie materiałów paszowych.
- GMP+ B4 - Transport (drogowy i spedycja pasz dla zwierząt)
Zasady certyfikacji GMP+
GMP+ International jest właścicielem i zarządza największym na świecie systemem certyfikacji pasz. GMPplus oznacza „Dobre praktyki produkcyjne”, a znak + oznacza integrację HACCP („Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli”).
1. Wybierz odpowiedni standard GMP+
Po przeczytaniu GMP+ dokument B wybierasz, który standard GMP + obejmuje wszystkie działania (zakresy) Twojej firmy i jest najbardziej odpowiedni dla Twojej działalności.
2. Przeanalizuj swój system zarządzania bezpieczeństwem pasz pod kątem spełnienia wymagań prawnych i procedur mających na celu kontrolę bezpieczeństwa pasz. Dokumentacja GMP+ powinna obejmować zdefiniowane zadania i odpowiedzialności, instrukcje dotyczące produkcji i zapewnienia czystości, a także księgę jakości. System bezpieczeństwa pasz pownien umowżliwiać śledzenie partii pasz wprowadzonych na rynek oraz historii produkcji.
3. Jeżeli powyższe wymagnia zostały spełnione zgłoś się do nas na certyfiakcję.
Korzyści
- licencja na sprzedaż pasz na rynkach międzynarodowych
- wzmocnienie polityki jakości poprzez oparte na ISO zarządzanie jakością i kontrolę ryzyka (HACCP) oraz ISO 22000;
- dostęp do globalnego łańcucha dostaw pasz
- usprawnienie procesów związanych z zapewnieniem ciągłością działania i samych procesów biznesowych
- potwierdzenie zgodności z obowiązującymi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa żywności
- zwiększenie zaufania i wzmocnienie profesjonalnego wizerunku firmy
Proces certyfikacji
ETAP I Przegląd dokumentacji systemowej klienta
- Przegląd dokumentacji systemowej pod kątem zgodności z wymogami GMP+
- Ocena systemu pod względem spełnienia warunków prawnych (np. bezpieczeństwa żywności).
- Ustalenie kolejnego etapu audytu w miejscu prowadzonej przez klienta działalności.
ETAP II Ocena wdrożonego systemu zarządzania jakością na miejscu u klienta
- Zapoznanie się z dokumentacją.
- Przeprowadzenie rozmów z pracownikami oraz osobami zarządzającymi organizacją.
- Opracowanie przez audytora raportu z audytu certyfikacyjnego.
- Ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.
Warunki certyfikacji
Certyfikat GMP+ wydaje się na 3 lata, jednak co roku przeprowadza się audyt nadzoru, a jego wyniki stanowią potwierdzenie ważności dokumentu oraz pozwalają sprawdzić stosowanie obowiązujących norm. W przypadku odnotowania istotnych rozbieżności (niezgodności z normą) certyfikat może zostać odebrany.
Przeprowadzany bezpośrednio przez audytorów Multicertu audyt wstępny nie jest warunkiem certyfikacji wybranego systemu, jednakże jego wyniki stanowią ważny element wyboru jednostki certyfikującej.