Co to jest FSSC 22000

Jak może pomóc twojej organizacji

W odróżnieniu od ISO 22000:2010, przeznaczonego dla ogółu organizacji zajmujących się żywnością,  FSSC 22000:2010 stworzono specjalnie z myślą o producentach żywności. Jego celem jest badanie i certyfikacja systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności dla firm produkujących lub/i przetwarzających żywność. Dotyczy to między innymi:

  • szybko psujących się produktów  pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem uboju (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne).
  • szybko psujących się produktów roślinnych (np. świeże owoce i świeże soki, świeże warzywa).
  • produktów o długim okresie przechowywania w temperaturze otoczenia (np. konserwy, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól).
  • produktów-Bio, produktów chemicznych do produkcji żywności (np. witaminy, dodatki i bio-kultury)
  • Uwaga: transportu i składowania na miejscu, jeżeli są one związane bezpośrednio z produkcją (np. dojrzewanie serów).

Normę tę stosuje się do wszystkich organizacji produkujących żywność w powyższych kategoriach, zarówno publicznych, jak i prywatnych, niezależnie od ich wielkości, złożoności oraz nastawienia na osiąganie zysków.

UWAGA! Certyfikat FSSC traktuje się na równi z certyfikatami BRC i IFS.

Zapytaj jak uzyskać wybrany certyfikat
Skontaktuj się z nami Bezpłatna wycena  Przetestuj swoją wiedzę

Zasady certyfikacji FSSC 22000

FSSC 22000:2010 to standard o międzynarodowym zasięgu opracowany dla producentów żywności w celu certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Certyfikat ten łączy wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności) i PASS220:2008 (wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności dla przemysłu spożywczego).
Standard FSSC 22000:2010 jest uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację, której celem jest ocena międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywnością oraz innych systemów, takich jak: BRC, IFS czy SQF. Połączenie wcześniejszych norm bezpieczeństwa żywności sprawia, że FSSC 22000: 2010 może być bez problemu łączony z innymi systemami zarządzania, takimi jak: ISO 9001 i ISO 14001. Stanowi on również alternatywę dla BRC,IFS i SQF.

Korzyści

  1. skuteczne wykorzystanie uzyskanych wcześniej certyfikatów (ISO 22000, HACCP, ISO 9001)
  1. uzyskanie niezależnej oceny potwierdzającej bezpieczeństwo żywności
  1. zmniejszenie kosztów realizacji wymagań systemu bezpieczeństwa żywności w zgodzie z innymi systemami
  1. sprostanie wymaganiom stawianym przez partnerów biznesowych i kontrahentów(np. duże hipermarkety)
  1. potwierdzenie zgodności z obowiązującymi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa żywności (IFS, BRC...)
  1. tworzenie lepszego wizerunku firmy

Proces certyfikacji

ETAP I Przegląd dokumentacji systemowej klienta

ETAP I Przegląd dokumentacji systemowej klienta

  • Przegląd dokumentacji systemowej pod kątem zgodności z wymogami normy FSSC 22000.
  • Ocena systemu pod względem spełnienia warunków prawnych (np. bezpieczeństwa żywności).
  • Ustalenie kolejnego etapu audytu w miejscu prowadzonej przez klienta działalności.
ETAP II Ocena wdrożonego systemu zarządzania jakością na miejscu u klienta

ETAP II Ocena wdrożonego systemu zarządzania jakością na miejscu u klienta

  • Zapoznanie się z dokumentacją.
  • Przeprowadzenie rozmów z pracownikami oraz osobami zarządzającymi organizacją.
  • Opracowanie przez audytora raportu z audytu certyfikacyjnego.
  • Ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.

Warunki certyfikacji

Certyfikat FSSC 22000 wydaje się na 3 lata, jednak co roku przeprowadza się audyt nadzoru, a jego wyniki stanowią potwierdzenie ważności dokumentu oraz pozwalają sprawdzić stosowanie obowiązujących norm. W przypadku odnotowania istotnych rozbieżności (niezgodności z normą) certyfikat może zostać odebrany.
Przeprowadzany bezpośrednio przez audytorów Multicertu audyt wstępny nie jest warunkiem certyfikacji wybranego systemu, jednakże jego wyniki stanowią ważny element wyboru jednostki certyfikującej. 

Systemy związane