Co to jest FSSC 22000
Jak może pomóc twojej organizacji
W odróżnieniu od ISO 22000:2010, przeznaczonego dla ogółu organizacji zajmujących się żywnością, FSSC 22000:2010 stworzono specjalnie z myślą o producentach żywności. Jego celem jest badanie i certyfikacja systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności dla firm produkujących lub/i przetwarzających żywność. Dotyczy to między innymi:
- szybko psujących się produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem uboju (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne).
- szybko psujących się produktów roślinnych (np. świeże owoce i świeże soki, świeże warzywa).
- produktów o długim okresie przechowywania w temperaturze otoczenia (np. konserwy, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól).
- produktów-Bio, produktów chemicznych do produkcji żywności (np. witaminy, dodatki i bio-kultury)
- Uwaga: transportu i składowania na miejscu, jeżeli są one związane bezpośrednio z produkcją (np. dojrzewanie serów).
Normę tę stosuje się do wszystkich organizacji produkujących żywność w powyższych kategoriach, zarówno publicznych, jak i prywatnych, niezależnie od ich wielkości, złożoności oraz nastawienia na osiąganie zysków.
UWAGA! Certyfikat FSSC traktuje się na równi z certyfikatami BRC i IFS.
Zasady certyfikacji FSSC 22000
FSSC 22000:2010 to standard o międzynarodowym zasięgu opracowany dla producentów żywności w celu certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Certyfikat ten łączy wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności) i PASS220:2008 (wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności dla przemysłu spożywczego).
Standard FSSC 22000:2010 jest uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację, której celem jest ocena międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywnością oraz innych systemów, takich jak: BRC, IFS czy SQF. Połączenie wcześniejszych norm bezpieczeństwa żywności sprawia, że FSSC 22000: 2010 może być bez problemu łączony z innymi systemami zarządzania, takimi jak: ISO 9001 i ISO 14001. Stanowi on również alternatywę dla BRC,IFS i SQF.
Korzyści
- skuteczne wykorzystanie uzyskanych wcześniej certyfikatów (ISO 22000, HACCP, ISO 9001)
- uzyskanie niezależnej oceny potwierdzającej bezpieczeństwo żywności
- zmniejszenie kosztów realizacji wymagań systemu bezpieczeństwa żywności w zgodzie z innymi systemami
- sprostanie wymaganiom stawianym przez partnerów biznesowych i kontrahentów(np. duże hipermarkety)
- potwierdzenie zgodności z obowiązującymi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa żywności (IFS, BRC...)
- tworzenie lepszego wizerunku firmy
Proces certyfikacji
ETAP I Przegląd dokumentacji systemowej klienta
- Przegląd dokumentacji systemowej pod kątem zgodności z wymogami normy FSSC 22000.
- Ocena systemu pod względem spełnienia warunków prawnych (np. bezpieczeństwa żywności).
- Ustalenie kolejnego etapu audytu w miejscu prowadzonej przez klienta działalności.
ETAP II Ocena wdrożonego systemu zarządzania jakością na miejscu u klienta
- Zapoznanie się z dokumentacją.
- Przeprowadzenie rozmów z pracownikami oraz osobami zarządzającymi organizacją.
- Opracowanie przez audytora raportu z audytu certyfikacyjnego.
- Ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.
Warunki certyfikacji
Certyfikat FSSC 22000 wydaje się na 3 lata, jednak co roku przeprowadza się audyt nadzoru, a jego wyniki stanowią potwierdzenie ważności dokumentu oraz pozwalają sprawdzić stosowanie obowiązujących norm. W przypadku odnotowania istotnych rozbieżności (niezgodności z normą) certyfikat może zostać odebrany.
Przeprowadzany bezpośrednio przez audytorów Multicertu audyt wstępny nie jest warunkiem certyfikacji wybranego systemu, jednakże jego wyniki stanowią ważny element wyboru jednostki certyfikującej.