Co to jest EN 15593

Jak może pomóc twojej organizacji

Zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa i nieszkodliwości zdrowotnej opakowań artykułów żywnościowych od wielu lat znajdują się w centrum zainteresowania konsumentów i producentów artykułów żywnościowych. Zapewnienie nieszkodliwości zdrowotnej produktów to podstawowy punkt i obowiązek każdej organizacji produkcyjnej w łańcuchu artykułów spożywczych włącznie z producentami opakowań. Najlepszym rozwiązaniem dla kompleksowego systemu zarządzania higieną produkcji materiałów opakowaniowych jest certyfikacja zgodnie z normą EN 15593.

Zapytaj jak uzyskać wybrany certyfikat
Skontaktuj się z nami Bezpłatna wycena  Przetestuj swoją wiedzę

Zasady certyfikacji EN 15593

Norma EN 15593 odwołuje się do zasad systemu EN ISO 9001, HACCP i ISO 22000. Wydany przez niezależny organ certyfikat poświadcza, iż system zarządzania higieną w produkcji opakowań artykułów żywnościowych został wdrożony i oceniony zgodnie z wymaganiami standardu EN 15593 - Opakowania - Zarządzanie higieną w produkcji opakowań do produktów spożywczych. Norma formułuje wymagania dotyczące systemu zarządzania higieną dla producenta i dostawcy opakowań artykułów żywnościowych włącznie z przechowywaniem oraz dla producentów opakowań, jako części łańcucha procesu związanego z produkcją i przechowywaniem artykułów spożywczych. Firmy produkujące opakowania dla przemysłu spożywczego mogą dzięki niej udowodnić i zapewnić swoich klientów o zdolności identyfikowania i oceny ryzyka związanego z ich wyrobami.

Korzyści

  1. zagwarantowanie prawidłowego zarządzania higieną w produkcji opakowań artykułów żywnościowych
  1. sprostanie wymaganiom producentów żywności
  1. podniesienie konkurencyjności i atrakcyjności wytwarzanych opakowań
  1. podniesienie poziomu wartości marki producenta opakowań

Proces certyfikacji

ETAP I Przegląd dokumentacji systemowej klienta

ETAP I Przegląd dokumentacji systemowej klienta

  • Przegląd dokumentacji systemowej w zakresie zgodności z wymaganiami normy EN 15593.
  • Ocena systemu jakości pod względem spełnienia wymagań prawnych.
  • Uzgodnienie kolejnego etapu audytu w miejscu działalności klienta.
ETAP II Ocena wdrożonego systemu zarządzania jakością na miejscu u klienta

ETAP II Ocena wdrożonego systemu zarządzania jakością na miejscu u klienta

  • Zapoznanie się z dokumentacją.
  • Przeprowadzenie rozmów z pracownikami i osobami zarządzającymi organizacją.
  • Sformułowanie przez audytora raportu z audytu certyfikacyjnego.
  • Ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.

Warunki certyfikacji

Wydawany na okres 3 lat certyfikat EN 15593 jest co roku potwierdzany przez przeprowadzanie audytu nadzoru. Stwierdzenie poważnych odstępstw (niezgodności z normą) może skutkować cofnięciem certyfikatu. 
Ważnym i skutecznym elementem wyboru jednostki certyfikującej  są wyniki audytu wstępnego (zerowego), przeprowadzanego bezpośrednio przez audytorów Multicertu. Jednakże audyt ten nie jest warunkiem certyfikacji wybranego systemu.

Systemy związane