Szparagi zgodne z normą ISO
Szparagi Istnieją od czasu, gdy Grecy i Rzymianie zaczęli je uprawiać ponad dwa tysiące lat temu. Juliusz Cezar lubił je jeść z roztopionym masłem, a Niemcy kochają je tak bardzo, że mają muzeum poświęcone szparagom.
Niezależnie od tego, jak lubisz, szparagi to wszechstronne, pożywne jedzenie, dobre na kaca i hit na letnie grillowanie. Tak więc, w duchu międzynarodowej współpracy oraz uczciwego i globalnego handlu, ISO opracowało dla nich międzynarodową normę.
ISO 20981 , Szparagi - specyfikacja i metody badań , określa wymagania i metody badań dla świeżych pędów szparagów. Standard dotyczy handlowych odmian szparagów wyhodowanych z Asparagus officinalis L. z rodziny Liliaceae, oferowanych konsumentom po przygotowaniu i zapakowaniu.
Nowa norma obejmuje klasyfikację różnych odmian i kolorów szparagów, a także określenie właściwości, takich jak kwasowość, opakowanie, przechowywanie, transport i inne. Użytkownicy standardu mogą być pewni, że ich smaczne zielone (lub białe lub fioletowe) przysmaki spełnią międzynarodowe oczekiwania pod względem jakości i smaku.
Źródło. www.iso.org